50-talsannex med egen odlingsträdgård

 
  • Mot den välvda väggen har man byggt en specialritad läktare som även fungerar som bokhylla. Foto: Kalle Sanner.

    Mot den välvda väggen har man byggt en specialritad läktare som även fungerar som bokhylla. Foto: Kalle Sanner.

  • Två boxar har byggts upp som rum i rummet med pyramidformat tak. Varje medarbetare har fått utforma sin egen skrivbordsskiva.

    Två boxar har byggts upp som rum i rummet med pyramidformat tak. Varje medarbetare har fått utforma sin egen skrivbordsskiva.

Föregående
Nästa
 
Arkitektkontoret Kjellgren Kaminsky i Göteborg har flyttat till nya lokaler med personlig och unik karaktär. Självklart har de själva ritat kontoret, som tidigare har varit en festlokal.

Det nya kontoret på Viktor Rydbergsgatan i centrala Göteborg är ett annex från 50-talet som har varit festlokal och är en påbyggnad till huvudbyggnaden som är från sekelskiftet.

Kjellgren Kaminsky hade vuxit ur sina tidigare lokaler på Ekmansgatan och fastnade direkt för den unika lokalen 150 meter därifrån.

- Vi älskar den här delen av stan. Det centrala läget är perfekt, det tar fem minuter att cykla ned till Stadsbyggnadskontoret. Sedan är det fantastiskt att ha en egen prunkande trädgård. Vi har stora fönster som vetter ut mot den som ligger åt norr, vilket ger bra ljusförhållanden för oss som arkitekter, solen blir inte för skarp, säger Fredrik Kjellgren, arkitekt på Kjellgren Kaminsky.

Han har varit ansvarig arkitekt för projektet, men involverat medarbetarna en hel del.

- Jag tycker att det är viktigt att de får vara delaktiga. Då känner medarbetarna också en helt annan stolthet över resultatet.

I det egna projektet har medarbetarna haft workshops för att diskutera både funktion och utformning.

- Sedan har vi låtit varje medarbetare utforma sin egen bordsskiva till sitt höj- och sänkbara skrivbord. Vi har utgått från en plywoodskiva och valt ut en färgpalett som man har fått hålla sig till. Resultatet blev otroligt bra med olika uttryck men ändå en stark helhet.

Annexet rymmer cirka 15 arbetsplatser avgränsade av en stor bokhylla och ett materialbibliotek. Några av skrivborden är upphöjda på ett etage, två trappsteg upp.

- Det var en scen här tidigare som vi har byggt om. Väggarna i rummet har jättefina träpaneler från 50-talet som hade bevarandeskydd. Längst in mot den välvda väggen har vi byggt en läktare i plywood som även är en integrerad bokhylla. Den kontrasterar fint mot den mörka väggen i Jakarandaträ, säger Fredrik Kjellgren.

Vid läktaren kan man samlas för genomgångar, presentationer och föreläsningar, både egna och för kunder. En flexibel vägg fungerar som dispaly-yta och galleri.

Specialsnickerierna har gjorts i samarbete med snickaren Sami Kallio. Man har även ritat och byggt boxar av plywood som rymmer två mötesrum. Båda har ett pyramidformat tak som i det mindre rummet leder in ljus från ett takfönster.

- Det större konferensrummet har ett stort glasfönster ut mot trädgården. Armaturen ovanför konferensbordet har vi ritat själva och det är kork på väggarna för att man ska kunna sätta upp ritningar. Det andra rummet fungerar som vilrum och samtalsrum, klosterrummet kallar vi det. Här finns en dagbädd och det är väldigt energigivande med en utformning som säger något helt annat än vad som är vanligt på ett kontor.

Här och där på kontoret står det också gröna plantor utplacerade. Fredrik Kjellgren förklarar att de har börjat odla avokadoträd.

- Vi har gemensam vegetarisk frukost varje morgon. Då blir det mycket avokado, så vi har börjat plantera kärnorna och nu har vi kanske 30 plantor och en odlingsgrupp som sköter dem. Vi uppmuntrar alltid till att tänka hållbart, så odling och vegetarisk kost passar väl in.

Inredningskonceptet bygger på företagets tre kärnvärden; hållbar, modig och inspirerande. Möblerna är en blandning av nytt, befintligt och vintagemöbler.

- Allt behöver inte vara nytt. Det blir en trivsam känsla av vardagsrum när man blandar in secon handmöbler. Dessutom bidrar det till ökad hållbarhet, säger Fredrik Kjellgren.

Bland de återanvända möblerna finns till exempel några vita hurtsar som har fått nytt liv som botten till bokhyllor i materialbiblioteket.

- Det kan också vara lite kul att ta med sig något som man känner igen från det tidigare kontoret som man kanske har klätt om eller målat om. Det skapar en viss trygghet och jag tror att många tycker att det känns positivt att kunna bidra till bättre resursanvändning.

Lokalerna är på cirka 300 kvadratmeter, varav kök och entré ligger i den äldre byggnaden. I direkt anslutning till kontorsplatserna ligger två separata terrasser med trädgården som inramning.

- Vi gillar verkligen våra trädgårdar och har planer på att bygga något konferensrum ute till sommaren. Vi är också väldigt nöjda med lokalerna. Det här är inte den vanliga kontorsanpassningen, men vi vill visa vad vi går för och gå i bräschen när det gäller att utforma nya kontor, avslutar Fredrik Kjellgren.


Jenny Marcuson Fors

Taggar

Göteborg

 

Lediga lokaler

 

Läs e-tidningen