Inbjudande hemma hos Riksbyggen

 
  • En elegant cafébar bildar blickfång i den öppna entrén med reception, showroom och personalmatsalen som syns bakom en glasvägg. Foto: Markus Linderoth.

    En elegant cafébar bildar blickfång i den öppna entrén med reception, showroom och personalmatsalen som syns bakom en glasvägg. Foto: Markus Linderoth.

  • En trappa upp ligger ett generöst mötestorg med en inbjudande konstgräsmatta. Foto: Markus Linderoth.

    En trappa upp ligger ett generöst mötestorg med en inbjudande konstgräsmatta. Foto: Markus Linderoth.

  • Specialdesignade ljudisolerade

    Specialdesignade ljudisolerade "kryp in" i Riksbyggens färger och uttryck. Foto: Markus Linderoth.

Föregående
Nästa
 
Riksbyggens nya lokaler i två plan belägen i nybyggda kontorshuset Hermod lockar till sig spontanbesök och ökar kreativiteten. Bottenplan är öppen och inbjudande med en cafébar som blir ett välkomnande blickfång.

Riksbyggen har samlokaliserat sina affärsområden Bostad och Förvaltning på samma adress i nybyggda kontorshuset Hermod i Hyllie.

– Hyllie var det självklara valet för oss. Vi såg ingen annan plats som kunde erbjuda samma smidighet i kommunikationer med både bil och tåg samt närheten till flyget. Det här är den nya huben i Malmö, säger Jesper Kristensen på Riksbyggen.

Tidigare satt de på två adresser, en i centrala Malmö och en i Hylle, där man märkte hur bra det fungerade att sitta här. Det finns också allt man kan önska sig inom service och konferens.Lokalerna rymmer cirka 1 200 kvadratmeter i två våningsplan där entréplanet är öppet och välkomnande.

– Det fanns en önskan om en inbjudande miljö på bottenplan som även kunde locka spontana besökare. En elegant cafébar bildar blickfång i den öppna ytan där det också går att ha olika typer av arrangemang både dag som kväll, säger Tony Rydberg på Ideas som stått för design och koncept.

Han berättar att folk knackade på rutan när de höll på och fixade det sista och frågade när restaurangen skulle öppna, så baren i rostfritt stål och ekstavar är verkligen en eyecatcher. Här finns också en receptionsdisk i ek med en växtvägg som fond, externa mötesrum, showroom och så en personalmatsal som ligger väl synlig bakom en glasvägg. Det finns möjlighet att avdela den stora öppna ytan och skapa varierade typer av sittning för olika behov.

– Det är väldigt transparent med mycket naturligt ljusinsläpp och mycket grönt. Vi har även pendlat ned gröna växter i upp och nedvända krukor i matsalens tak, som blir en kul detalj i miljön. Det är en ganska avskalad miljö med betonggolv och synliga installationer. Istället har vi öar av ljudabsorbenter med infälld belysning kombinerade med ljudabsorbenter monterade dikt an tak.

Både matsal och konferensrum kan delas av för att passa olika storlek på grupper vid möten och konferenser. En trappa upp ligger ett generöst mötestorg med en inbjudande konstgräsmatta. Detta har blivit en naturlig och självklar plats att samlas för ett informellt möte eller bara en kopp kaffe. Sittgrupperna går i gröna nyanser och jordtoner, med bland annat fåtöljen Oppo från Blå Station.

– Vi har medvetet knutit an inredningskonceptet till naturen. En samling fågelholkar med en mångfald av färger och mönster bildar en installation på väggen. Annars är allt harmoniskt avvägt med några utvalda detaljer i rött och orange, som ingår i Riksbyggens färger, säger Tony Rydberg.

Man har också tagit fram en ny typ av glasdekor till kontor och mötesrum, olika illustrationer med visioner och vardagshändelser hämtade ifrån Riksbyggens grafiska profil skapar en spännande upplevelse. Ambitionen med kontoret var att få ökad kreativitet, engagemang och trivsel. Man ville också kunna behålla och attrahera rätt medarbetare och bryta invanda mönster. Dessutom är hela miljön planerad utifrån Riksbyggens unika värderingar och behov av funktionalitet. 

– Vi har en blandmiljö av cellkontor och öppet landskap med fokusplatser och utrymme för kreativa mötesplatser. Vi har valt fasta platser för alla och ungefär hälften sitter i rum, enskilda eller delade som rymmer upp till fyra personer. Genom flexibla väggar kan vi enkelt ändra om i lokalen efter behov, säger Jesper Kristensen.

Det ska vara enkelt för de cirka 70 medarbetarna att arbeta både ostört och tillsammans i grupp. Fyra specialritade huspods bildar tysta rum i kontoret. De har integrerad belysning och har fått en egen färg. En annan variant av touchdown-arbetsplats utan bord finns också.

Även vid arbetsplatserna återkommer Riksbyggens röda färg som till exempel i bordsskärmarna. Ett grått textilgolv täcker hela kontorsplanet och skapar en behaglig ljudmiljö. Väggarna är klädda med skivor av laserad plywood, som ger en naturlig känsla.

– Det blir ett fint möte mellan materialen glas, betong och trä. Att det är så mycket glas i huset gör att lokalen får ett naturlig fint ljusinsläpp oavsett om du är ute i det öppna landskapet eller i cellkontoren, säger Tony Rydberg.

Skrivborden kommer från Martela, förvaringen från Horreds och skrivbordsstolar från HÅG. En hel del möbler kunde återanvändas. Ideas har haft totalansvar för projektet vilket även har inneburit projektledning, möbelinköp och driftsättning.

– Kontoret har verkligen blivit den trivsamma mötesplats som vi var ute efter. Här kan vi även samlas från våra andra kontor i Skåne och det märks att både medarbetare och kunder trivs. Våra kunder är ju våra ägare eftersom vi är ett kooperativt företag, så det är viktigt att de känner sig hemma här. Vi håller bland annat matkurser här på kvällstid, så vi nyttjar kontoret till sent på kvällarna också, avslutar Jesper Kristensen.


Jenny Marcuson Fors

Taggar

Öresund

 

Lediga lokaler

 

Läs e-tidningen