Kings nya kontor är en skog

 
  • Skogen är tema på Kings nya kontor. Hela utrymmet under atriet byggdes upp  med kullar och träd. Foto: Joachim Belaieff.

    Skogen är tema på Kings nya kontor. Hela utrymmet under atriet byggdes upp med kullar och träd. Foto: Joachim Belaieff.

  • Med hjälp av design och ljussättning bjuds besökaren på en upplevelse. Foto: Joachim Belaieff.

    Med hjälp av design och ljussättning bjuds besökaren på en upplevelse. Foto: Joachim Belaieff.

  • Kontoret består av många olika miljöer som passar lika bra för paus som arbete eller möte. Foto: Joachim Belaieff.

    Kontoret består av många olika miljöer som passar lika bra för paus som arbete eller möte. Foto: Joachim Belaieff.

  • Bäcken är ett interaktivt golv som reagerar när man går över det. Foto: Joachim Belaieff.

    Bäcken är ett interaktivt golv som reagerar när man går över det. Foto: Joachim Belaieff.

Föregående
Nästa
 
Adolfsson & Partners har gjort det igen – skapat ett skruvat kontor åt speljätten King, som växer snabbt och har öppnat ännu ett kontor i centrala Stockholm. Förutom Sveavägen 44 finns de nu även på Kungsgatan 36 där temat är Skogen.

King, skaparna bakom spelsuccén Candy Cruch, gav Adolfsson & Partners uppdraget att utforma ännu ett av deras kontor i Stockholm, på Kungsgatan 36. 
– Vårt förra samarbete resulterade i det originella och färgsprakande kontoret på Sveavägen 44. Den här gången tog vi inspiration från något av det svenskaste vi har, vår självklara närhet till naturen. Vi skapade en arbetsmiljö att vara stolt över där idéer får utrymme att växa sig stora och starka, säger Hans Adolfsson på Adolfsson & Partners.
Uppdraget gick delvis ut på att möta kundens behov av en flexibel arbetsmiljö, då Kings många olika projektteam måste kunna välja en plats som lämpar sig bäst för just det projektet.
– Samtidigt låg vårt fokus på att skapa unika lösningar som bidrar till en balans mellan återhämtning och skapande. I en värld som handlar om kreativitet, lekfullhet och nyfikenhet var vårt mål att ge King en energirik atmosfär som utmanar och stimulerar. Detta är nödvändigt för att lyckas i branschen där King är en av de största. Det är inte bara i naturen det är viktigt att leva i perfekt symbios.
Studioansvarige Adam Schaub kom in med en stark vision och därifrån utvecklades ett koncept som har sina rötter i den svenska naturen.
– Många upplever en känsla av total frihet i naturen och den känslan ville vi applicera på det här projektet. Med innovativa lösningar som ett specialkonstruerat interaktivt golv lyckades vi göra föränderliga säsonger en realitet inomhus mitt i staden, säger Hans Adolfsson.
”Det skulle vara helt bortkastat att fylla utrymmet under atriet med skrivbord som i ett traditionellt kontor” var Adam Schaubs första reaktion på den tomma lokalen.
Flödet av ljus genom det stora atriet i taket blev något som fick agera utgångspunkt för konceptet.Redan i receptionen sätter man an en tydlig visuell tonalitet i och med en vägg av Norsk lav, skogens konung och en försmak av skogen. Konceptet förstärks och fortsätter nedför trappan till kontorsytorna med stiliserade träd på mjuka kullar.
Valet av material och färger genomsyrar hela kontoret och knyter an till skog och natur på ett subtilt men genomtänkt sätt. Det är varma toner som mixas med gråskalor, björkfaner och vävda tyger som gör att det känns både organiskt och skulpturalt på samma gång.
– Vi har skapat ett flöde som går från mörkt till ljust i både textilier och färger på väggar, golv och bord. Levande mattor som blandas med de jordiga tonerna från interiören bidrar till den fräscha och autentiska atmosfären säger Hans Adolfsson.
Fortsätter du vidare in i lokalen välkomnas du av vacker grönska, naturen har letat sig in till stan och betongen möter skogen. Med hjälp av design och ljussättning bjuds besökaren på en upplevelse som påminner om illustratören John Bauers magiska värld.
– För att förstärka temat av skog löper en konstgjord bäck igenom olika delar av kontoret. Bäcken är ett interaktivt golv som reagerar när man går över det. Detta skapar rörelse i vattnet i form av fiskar och vatten som flödar under dig. Ljuset speglar hur årstiderna förändras från sommar till höst, vår och vinter.
Även vattnet anpassar sig efter årstiderna och genom det interaktiva systemet skapas is som spricker när du går på den. Ljus- och videoeffekterna skapar en väldigt realistisk upplevelse. Djuren, fiskarna och insekterna skapades med en slags artificiell intelligens och jagas iväg av fotsteg och det upplevs som om de gömmer sig.
– Hela golvet gjordes interaktivt genom vår samarbetspartner 3Dsense i Tjeckien. Vi har också arbetat nytänkande när det gäller belysning i ett nära och engagerat samarbete med ÅF Lightning. Istället för att som i standardfallet skapa en ”ljusmatta” från taket valde vi att satsa på ljussatta ytor såsom väggar, pelare samt inredning och i övrigt koncentrera ljuset till där det faktiskt behövs, berättar Hans Adolfsson.
Detta resulterade i många högkvalitativa och unika lösningar som i en inspirerande och naturtrogen miljö förhöjer känslor, där mörkret är en del av upplevelsen.
”Ungefär som när ljuset i skogen vandrar mellan täta träd och öppna gläntor”, som Mia Cullin på Adolfsson & Partners, uttrycker det.
Självklart skulle ljuset också i hög grad utgå från själva verksamheten och de arbetsuppgifter som utförs. 

Jenny Marcuson

Lediga lokaler

 

Läs e-tidningen