Lekfullt och funktionellt hos Microsoft

 
  • Matsalen rymmer en spelhörna med bland annat Xbox. Foto: Jason Strong.

    Matsalen rymmer en spelhörna med bland annat Xbox. Foto: Jason Strong.

  • Varje team har en yta för kreativa ståmöten i det öppna landskapet. Foto: Jason Strong.

    Varje team har en yta för kreativa ståmöten i det öppna landskapet. Foto: Jason Strong.

  • Mötesrum med matta i olika fält som har varierad färg och struktur. Foto: Jason Strong.

    Mötesrum med matta i olika fält som har varierad färg och struktur. Foto: Jason Strong.

Föregående
Nästa
 
Microsoft i Lund har flyttat till en öppen kontorslösning med skräddarsydd utformning, där varje team har varierade ytor nära till hands som både stödjer samarbete och koncentration. Inredningskonceptet bygger på verksamhetens kärna.

När det var dags för nya lokaler tog Microsoft i Lund steget från egna rum till öppet kontor som verkar för bättre och mer naturligt samarbete och en roligare, mer dynamisk arbetsplats.

– Vi arbetar mycket i projekt, så vi ville samla teamen för att få bättre samverkan. Samtidigt behöver vi också ytor som lämpar sig för koncentrerat arbete, säger Simon Magnusson på Microsoft.

Den nya lokalen ligger, liksom den tidigare, i Ideon Science Park. Majoriteten av medarbetarna ville att kontoret fortsättningsvis skulle ligga i Lund.

– Vi har några medarbetare som bor i Malmö, men företaget har funnits länge i Lund och läget i Ideonområdet är bra med goda kommunikationer. Det finns restaurang i huset, planlösningen är bra med moderna ytor, hög teknisk standard och säkerhet.

Det är cirka 45 personer som arbetar på Microsoft i Lund, men man arbetar nära kollegor runt om i världen. Det ställde höga krav på tekniken.

– Vi har många telefon- och videokonferensmöten. Genom Microsoft Surface Hub kan vi arbeta tillsammans mot en stor skärm och interagera med kollegor utifrån, säger Simon Magnusson.

Inredningskonceptet har hämtats från verksamhetens kärna – utveckling av mjukvara för hantering av bildmaterial i digitala verktyg.

– Vi har hämtat inspiration från kamerans olika funktioner och delar, ljusets brytning i linser och speglar, att zooma in och ut, berättar Julia Falås, handläggande inredningsarkitekt för projektet på pS Arkitektur.

Skånes öppna landskap och atmosfär skapar basen i inredningen med olika fält, alltifrån jorden till grönskan och blommorna. Ytor som är tänkta för samarbete tydliggörs genom en mindre skala på fälten, som att man har zoomat ut och får en helhet. Ytor för koncentration zoomar in med mer detaljer och ett skarpare ljus.

– Mötesrummen har till exempel en textilmatta med olika fält som varierar i höjd och textur. Det var viktigt att skapa en kreativ miljö. Genomtänkta detaljer och variation gör att det händer något extra, säger Julia Falås.

Till och med korridorerna är intressanta; fält på golvet, armaturer som skapar spänning och varierade fält i undertaket med olika material och färg.

– Mossväggarna följer också temat med olika fält. De doftar skog och dämpar ljudet. En av mossväggarna finns i en korridor och den andra i matsalen.

Matsalen är som en social hub där alla kan samlas för fika, lunch, frukost, arbete, möte och avslappning. Här finns en spelyta och olika typer av sittningar, bar och reception.

– Den här ytan är det första man kliver in i som besökare. Här kan vi också samla hela företaget för presentationer. Det finns en projektor med duk i taket. Ytan passar också utmärkt för after work, det är som ett vardagsrum och en naturlig samlingsplats, säger Simon Magnusson.

Han tycker att det har gått över förväntan att ställa om till en öppen kontorslösning. Man har inte behövt sätta några regler på pränt. Utformningen av ytorna gör det lätt att använda miljöerna på rätt sätt.

– Arbetsytorna är teambaserade, där varje team sitter för sig och har en stand up area för snabba avstämningsmötet med whiteboards, skärm och korkvägg att fästa papper på. Det finns också fokusrum och samtalsrum i närheten om man behöver sitta ostört. Mötesrummen är av varierad storlek och en del rum har en avslappnad inredning med soffor och fåtöljer istället för stolar och bord.

Många av de anställda är intresserade av fotografering och bildbearbetning, så medarbetarnas egna bilder har använts som foliering på mötesrummens dörrar. Där har man också lekt med möjligheterna att förvandla en bild.

Det är mest naturbilder, så mötesrummen är döpta efter motivet, som Path, Forest och Valley. Till glasväggarna har man gjort en foliering som liknar en kameralins.

Många globala företag har väl utformade riktlinjer för design och tekniska specifikationer för att kontoren världen över ska hålla samma höga standard och känsla. 

– Vi fick en tjock lunta med design guidelines som vi fick läsa in oss på i början av projektet. Tekniska delar som till exempel rumsstorlek, akustik och IT/AV var noga specificerat, men det fanns ändå en stor frihet när det gällde färg, design och atmosfär. En lokal anknytning och en personlig atmosfär var något som uppmuntrades och detta valde vi att satsa på hela vägen, säger Julia Falås.

Den engagerade projektgruppen och tekniska arbetsplattformar har underlättat i processen eftersom pS Arkitektur är stationerade i Stockholm. Externa projektledaren Nima Aase, från Turner&Townsends, har varit delaktig i planering, upphandling och ekonomi och har i allra högsta grad bidragit till att projektet blivit lyckat och gått i mål i tid. 

– Det är ett heltidsjobb att projektleda en flytt, så det har varit bra att få hjälp av någon som är van vid alla frågor, avslutar Simon Magnusson.


Jenny Marcuson Fors

Taggar

Göteborg

 

Lediga lokaler

 

Läs e-tidningen