Tydlig wow-faktor i välkomnande vardagsrum

 
  • En trästruktur ramar in entrérummet som liknar ett välkomnande vardagsrum. Foto: Kalle Sanner.

    En trästruktur ramar in entrérummet som liknar ett välkomnande vardagsrum. Foto: Kalle Sanner.

  • Kontorsarbetsplatserna är öppna men var och en har ett eget bås för att få en personlig sfär utan insyn.

    Kontorsarbetsplatserna är öppna men var och en har ett eget bås för att få en personlig sfär utan insyn.

Föregående
Nästa
 
Morris Law är en advokatbyrå med målet att förändra en traditionell bransch. Här behandlas alla lika och ingen har eget kontor. Lobbyn är varm och välkomnande och påminner om ett trivsamt vardagsrum.

Advokatfirman Morris Law har vuxit snabbt. Från starten 2014 har man gått från 3 till 30 personer på mindre än 2,5 år. 

– Våra tidigare lokaler på Norra Hamngatan var för små redan när vi flyttade in och vi tyckte att den här lokalen på Vallgatan 30 hade potential att bli riktigt fin. Den ligger bra till i centrum, men inte riktigt där advokatbyråer brukar ligga, vilket vi tycker bara var en fördel, säger Caroline Ygge, partner på Morris Law.

Uppdraget till inredningsarkitekterna på Bornstein Lyckefors Arkitekter var också att lokalerna inte skulle se ut som det typiska advokatkontoret, utan spegla den kultur som präglar verksamheten. 

– Vi har ingen hierarkisk miljö där vd och partners får större rum. Istället valde vi att alla skulle sitta öppet, men avgränsade genom­­ bås för att få en egen, privat sfär. Våra ledord är ”transparancy”, ”excellence” och ”mindfulness”. De ville vi skulle återspeglas i lokalen. Det ska synas att vi är bra på det vi gör, men miljön får inte kännas stel och ogästvänlig. Det var därför viktigt att det skulle kännas välkomnande.

Det ger verkligen en lugnande känsla när man kliver in i lobbyn, som omgärdas av en trästruktur med definierade undertak och väggar med en variation i material.

– Vi tog fram en färgvärld och en material­värld som vi höll oss till. Som kontrast till det mörka träslagen och strikta uttrycket som man kan se på många advokatkontor så valde vi ljus lönn. Sedan adderade vi kork, mässing och en bruntonad spegel. Trästrukturen i lobbyn är väldigt rumsskapande och det gör ingenting att vissa fält är tomma, ögat läser ändå in strukturen. Belysningen är nästan lite teatralisk, vilket gör att miljön mer liknar en restaurang- eller hotellobby, säger Johan Olsson, arkitekt på Bornstein Lyckefors Arkitekter.

Eftersom man vill ha ett öppet kontor, men även har en stark sekretess, är det en viss genomsiktlighet från de offentliga ytorna in till kontorsytan, som ligger bakom en glasvägg av sekretessglas. 

– Vi bjuder även in studenter att sitta och arbeta i lobbyn och få möjlighet att träffa oss som arbetar här. I lokalerna finns flera olika grupper med fåtöljer och i anslutning finns flera externa konferensrum för möten med klienter, som är en viktig del av vår verksamhet, säger Caroline Ygge.

Färgskalan bygger på nedtonade kulörer från företagets profilfärger. Golvet är i betong i lobbyn och en grön textilmatta från Kasthall finns i kontorsytan. 

– Vi har beställt specialritade mattor från Ogeborg i mörkrött och grönt till lobbyn. Sedan har vi ritat några soffbord i lönn själva. Båsen för arbetsplatserna är även de specialritade och där har vi också varierat samma material som i lobbyn plus ljudabsorbenter. Vi ville inte ha ett hav av traditionella skärmar i filt, säger Johan Olsson.

Skärmarna är höga, hela 1,80 centimeter, men behöver man sitta helt ostört finns det tysta rum att kunna dra sig undan i eller avskärmade öppna miljöer, som även fungerar som mötesplatser.

– Det är nog inte många advokatkontor där alla sitter öppet, men bland andra branscher är det tvärt om och inte många hyresvärdar vill anpassa lokalerna i annat än öppna lösningar, här var inte det möjligt. Det finns förstås en större risk att bli störd men det går också att arbeta mer effektivt och kreativt tillsammans och stämma av småsaker snabbt. Yteffektiviteten ökar förstås också, säger Caroline Ygge.

Projektet genomfördes på rekordsnabba sex månader. Behovet av större lokaler var akut och det gjorde också att medarbetarna såg fram emot flytten med glädje.

– Alla var väldigt glada över flytten, men det har förstås tagit lite tid att vänja sig. En del kände också oro inför förändringen, men vi har diskuterat mycket innan och det är en viktig del för oss att det är lika för alla. Aktivitetsbaserat kom också upp, men det var ett för stort steg att ta.

Lokalerna på drygt 1 000 kvadratmeter är i två plan. En trappa upp finns pausutrymmen för lunch och fika.

– Vi har en jättefin terrass i anslutning som är väldigt uppskattad. Ett stort mötesrum finns också här för större möten och seminarier, säger Caroline Ygge. 

Det fanns ett stort behov av konferensrum och mötesplatser i olika öppna miljöer. Några av möblerna är befintliga och i övrigt är det en blandning av nytt och gammalt.

– Vi har faktiskt fyndat en hel del på auktionssajter för att få en trivsam mix. Armaturen Bend från Blond har vi själva ritat och den finns i mörkrött och mörkgrönt i två konferensrum, men även som golvarmatur i kontorsytan, säger Johan Olsson.

Att hålla sig till några få färger och material har hjälpt mycket i den snabba processen.

– Vi har lagt mest krut på entréloungen och kontorsytorna. Receptionen är specialritad och först testade vi med lönn även där, men det blev lite för mycket, så då fick det bli kork. Det är lite nostalgi och har flera användningsområden, dessutom är det billigt. Det är lite kul att plocka upp lite utskällda material, men nu ser man faktiskt kork mer och mer, säger Johan Olsson.

Arkitekterna lät även en stylingfirma arrangera bokhyllorna och det märks att mycket omsorg har lagts på detaljerna. Bokhyllorna sitter uppe med vajrar i mässing och det finns mycket att titta på.

– Vi ville att det skulle kännas spännande att komma in här och var ute efter en wow-faktor som jag tycker att vi har lyckats hitta, avslutar han. 


Jenny Marcuson Fors

Taggar

Göteborg

 

Lediga lokaler

 

Läs e-tidningen