Tyréns nya kontor utmanar

 
  • Det största blickfånget i rummet är interntrappan som faktiskt är helt hängande. Foto: Annette Jansson-Bougt.

    Det största blickfånget i rummet är interntrappan som faktiskt är helt hängande. Foto: Annette Jansson-Bougt.

  • Receptionsdisken är specialritat i betong och vitlaserad ask. Foto: Bert Leandersson.

    Receptionsdisken är specialritat i betong och vitlaserad ask. Foto: Bert Leandersson.

  • Interntrappan binder ihop våningsplanen och skapar överblick men fungerar också som mötesplats.

    Interntrappan binder ihop våningsplanen och skapar överblick men fungerar också som mötesplats.

  • Gröna fält på mattan och gröna inslag även i möblerna i matsalen. Foto: Bert Leandersson.

    Gröna fält på mattan och gröna inslag även i möblerna i matsalen. Foto: Bert Leandersson.

Föregående
Nästa
 
Tyrens har flyttat inom samma hus som har genomgått en totalrenovering. De nya lokalerna är moderna och ljusa med stora öppna ytor för samverkan. Codesign har skapat dynamik genom oväntade inslag som utmanar. 

I april bjöd Tyréns in till invigning av det nya Göteborgskontoret, beläget vid Stenpiren på Skeppsbron. Företaget ska växa med minst 100 nya konsulter inom de närmaste tre åren för att kunna möta efterfrågan på byggrelaterade tjänster i den expansiva regionen.
– En del av lokalen är expansionsyta när vi nu har flyttat från våningarna 5, 6 till 3 och 4. Huset skulle byggas om, så vi behövde bestämma oss om vi skulle flytta eller sitta kvar. Det kan vara lite bökigt att sitta kvar under en ombyggnad, men vi valde att vara kvar och kunde få flytta direkt in i nyrenoverade lokaler, så vi behövde inte flytta mer än en gång, säger Marie Ovner, kontorsansvarig Region väst på Tyréns.
Läget är centralt nära Centralstationen och det var en stor anledning till att man valde att sitta kvar i huset. Codesign har varit med som projektledare och inredningsarkitekt. De höll workshops  för att ta reda på behov och önskemål.
Tidigare satt många i eget rum, men nu sitter så gott som alla i öppen lösning. Arbetsplatserna är samlade en trappa upp. Där finns också flera tysta rum, mötesrum och arbetsrum plus öppna och semiöppna mötesplatser.
– Det ska vara lätt att kunna dra sig undan för ett samtal eller möte, så rummen ligger nära till hands. Många är obokningsbara och det är lite olika sittningar, säger Love Neuschütz, inredningsarkitekt på Codesign.
– Vi jobbar mycket i projekt och har fått många projektytor också. Vi har också en extern mötesdel där vi enkelt kan slussa in besökare utan att störa verksmheten, säger Marie Ovner.
Inredningskonceptet bygger mycket på struktur och dynamik.
– De som arbetar här är väldigt strukturerade och vana att ha ordning och reda. Det passar bra ihop med en dynamik, något avvikande, oväntat och utmanande som vi har skruvat till lite extra. Receptionsdisken är i betong och vitbetsad ask som möter varandra i en vinkel.
Tyréns bytte till en ny grafisk profil i samma veva som projektet genomfördes, vilket passade bra. 
– Den nya loggan, som har lite organiska former, pryder receptionsdisken. Det största blickfånget i rummet är interntrappan som vi satsade mycket på. Den är faktiskt helt hängande och kan stå för ingenjörskonsten. Som ett samspel växer underdelen upp likt naturen. Det är en träkonstruktion med integrerade växter och sittplatser. Man ska även kunna sitta i trappan, som fungerar som en mötesplats, säger Love Neuschütz.
Han kallar trappan för Bron och den anslutande matsalen för Parken. Tidigare låg matsalen i en gömd del av kontoret, men nu har den bästa platsen med en fantastisk utsikt över vattnet.
– Efter ombyggnaden satte man in större fönster och genom stora gemensamma ytor kan alla ta del av utsikten, säger Marie Ovner. 
Arkitekten platsbyggde sittplatser i fönstersmygarna som har gjorts extra inbjudande med några kuddar. Matsalen har både långbord, runda bord och sköna soffor som övergår i en lounge närmare trappan. Möblerna går i svart, vitt och några gröna nyanser, som även återkommer i den heltäckande mattan i form av fält som överraskar. 
– Dynamiken finns också i mötesrum där vi har skapat en gradient i mattan som går från ljusgrön till mörkgrön och där färgerna fortsätter upp på väggen, säger Love Neuschütz.
Det finns också en lounge på plan 4 intill trappan. Där finns bland annat ett långbord med pallar i olika färger. 
– Även matsal och lounge har möbler som fungerar att arbeta vid eller ha möte. Det nya kontoret ska främja möten och synlighet. Vi har också strävat efter att skapa ett modernt kontor som medarbetarna kan känna sig stolta över.
Mycket befintliga möbler har tagits med i flytten och placerats där de passar in.
– Det är inte försvarbart att byta ut fullt fungerande möbler, så vi har inventerat det som fanns, däribland mycket förvaringsmöbler som vi byggde nya skal till för att få dem att se nya ut, säger Love Neuschütz.
Man kompletterade med ny förvaring mellan arbetsplatserna och skrivbord från SA Möbler. Codesign tog fram en möbelspecifikation, men Tyréns har skött upphandlingen själva och Input interiör har varit möbelleverantör.
Lokalen på cirka 2 760 kvadratmeter är utan innertak med synliga installationer, för att få upp takhöjden. Men det finns akustikplattor i taket.
– Många var förstås oroliga för ljudnivån i det öppna kontoret, men det har blivit bra, vi har ju också heltäckande matta i hela lokalen. Många tysta rum är också bra, säger Marie Ovner. 
Medarbetarna fick vara med och namnge mötesrummen. De externa fick namn efter båtar och segelfartyg med schabloner och texter på väggen. De interna konferensrummen döptes till Piren, Fyren och liknande mot vattnet och på andra sidan fick det bli bergarter.
Förutom att involvera medarbetarna genom namntävlingar, tycker Marie Ovner att man bör delge mycket information under projektets gång.
– Vi hade informationsmöte varje fredag där vi meddelade vad som var aktuellt. Det kommer mycket frågor om småsaker och ett flyttprojekt kräver mycket mer jobb än vad man tror. Nu har även Helsingborgskontoret flyttat och där anammade man samma koncept.
– Den fysiska flytten gick också väldigt bra. Vi tog hjälp av Flyttdax, som vi är väldigt nöjda med. Vi hade lite jippo här under flytten och bjöd på pizza när alla skulle packa sina egna saker. Det är viktigt att göra flytten till något positivt, avslutar Marie Ovner. 

Jenny Marcuson

Lediga lokaler

 

Läs e-tidningen