Välkommen till Sveriges Snyggaste kontor

 
  • Receptionsdisken har en integrerad skärm bakom loggans bokstäver och specialritade takarmaturer i hexagonform ger ett karaktäristiskt uttryck. Foto: Per Kristiansen.

    Receptionsdisken har en integrerad skärm bakom loggans bokstäver och specialritade takarmaturer i hexagonform ger ett karaktäristiskt uttryck. Foto: Per Kristiansen.

  • En spännande portal med speedgates och rader av belysningspunkter på väggar och tak leder in till kontoret. Foto: Per Kristiansen.

    En spännande portal med speedgates och rader av belysningspunkter på väggar och tak leder in till kontoret. Foto: Per Kristiansen.

  • En stor lounge rymmer sköna sittmöbler, spel som biljard och pingis samt en bar med egna bartenders. Foto: Per Kristiansen.

    En stor lounge rymmer sköna sittmöbler, spel som biljard och pingis samt en bar med egna bartenders. Foto: Per Kristiansen.

  • Kontorsytorna har en återhållsam färgskala. Administration har inga bordsskärmar, men grafikerna vill ha mörkare och mer avskärmat. Foto: Per Kristiansen.

    Kontorsytorna har en återhållsam färgskala. Administration har inga bordsskärmar, men grafikerna vill ha mörkare och mer avskärmat. Foto: Per Kristiansen.

Föregående
Nästa
 
DICE är en av världens främsta spelutvecklare med succéer som Battlefield, Star Wars Battlefront och Mirror´s Edge bakom sig. Det nya kontoret i Fatburen på Södermalm i Stockholm vann tävlingen Sveriges Snyggaste kontor 2016.

Även år 2011 vann DICE tävlingen Sveriges Snyggaste kontor, då med kontoret i Glashuset vid Slussen i Stockholm och efter flytten till Fatburen tog man hem titeln Sveriges Snyggaste kontor 2016. Marco Checchi på Studio Stockholm Arkitektur är ansvarig inredningsarkitekt för pojektet.

– Vi sitter själva i huset och hjälpte den tidigare fastighetsägaren att profilera Fatburen inför det stora ombyggnadsprojektet som kvarteret har genomgått. Fastigheten förvärvades sedan av AMF Fastigheter och där jobbar vi vidare med utvecklingen av fastigheten. Tidigare satt Skattemyndigheten i lokalerna under lång tid, så det var en stor utmaning för fastighetsägaren att uppdatera huset, säger Marco Checchi på Studio Stockholm Arkitektur.

Glashuset hade förstås en helt annan karaktär med stora fönster ut mot vattnet. Här är det dock fönster i hela horisontella band utan vägg i de flyglar som finns i den annars massiva huskroppen. DICE hyr hela 13 500 kvadratmeter på fyra och ett halvt våningsplan.

Sedan hyreskontraktet tecknades har DICE hunnit utöka sina ytor två gånger.

– Från början skulle vi ha 11 500 kvadratmeter men vi växer väldigt snabbt. Vi växte ur våra gamla lokaler och ville också samlokaliseras med våra dotterbolag. Fatburen var en byggnad som uppfyllde de flesta utav våra kriterier samt att byggnaden även erbjuder en flexibilitet med dess storlek. Tillsammans med Studio Stockholm Arkitekter kunde vi även visualisera hur slutprodukten skulle komma att se ut, vilket var till stor hjälp i processen, säger Martin Krigh, office manager på DICE. Han fortsätter:

– I och med att vår verksamhet kräver mycket hårdvara så ställer det även stora krav gällande kylning och ventilation i lokalerna. Detta var givetvis en viktigt faktor för oss då vi ville skapa en bra arbetsmiljö för våra anställda. Vi gjorde även en kartläggning på hur boendesituationen såg ut för våra anställda innan vi påbörjade sökningen och det låg till grunden för att vi började sökningen innanför tullarna.

Företaget hade extremt höga krav på både säkerhet och teknik/kyla. Värmelasterna från all serverutrustning var tre gånger högre än normalt så fastighetsägaren fick bygga extra fläktrum på taket.

– DICE hade också stora krav på utformningen av lokalerna, så hyresgästanpassningen blev ganska omfattande med en hög standard. Företaget har förändrats ganska mycket de senaste åren, från att ha varit en uppstickare i branschen när succén med Battlefield tog fart till att nu stå som en av de fem främsta spelutvecklarna i världen. Det syns också på utformningen av kontoret. Från det tidigare kontoret med mycket lek och utforskande till att bli mer corporate, säger Marco Checci.

Det är en riktig wow-upplevelse att kliva in hos DICE, där besökarna möts av en futuristisk framtoning som speglar en spelstudio i världsklass. Filmsekvenser från spelen visas på stora skärmar och till och med i receptionsdisken som har en integrerad skärm bakom loggans bokstäver.

– Specialritade takarmaturer i hexagonform ger ett karaktäristiskt uttryck och de syns även tydligt ner från gatan, vilket ger ett signalvärde. Hela undertaket är gjort i ett hexagonmönster som armaturerna passar in i och de har också ett sidoljus för att skapa mjuka övergångar mellan ljus och mörker som är bra för arbetet med spelutveckling. Dessutom är alla takarmaturer dimbara ned till varje del.

Man har tagit hjälp av en ljusdesigner med belysningen. Det finns en medveten mystik i entrén som blivit väldigt omtalad i branschen, där de två öppningarna med speedgates liknar en spännande portal med rader av belysningspunkter på väggar och tak.

– Att arbeta här ska vara något åtråvärt. Det är viktigt att skapa en företagskultur med en stolthet för arbetsplatsen och att kunna använda lokalerna som ett verktyg att attrahera de bästa talangerna, säger Marco Checci.

Man har satsat mycket på personalen med stora ytor för spel, lek och avkoppling. En stor lounge rymmer sköna sittmöbler, spel som biljard och pingis samt en bar med egna bartenders.

– Det var viktigt för oss med ytor som erbjuder en flexibilitet samtidigt som vi vill att de anställda ska känna att allting är anpassat för deras behov. Detta är något som vi jobbar kontinuerligt på och ständigt försöker förbättra, säger Martin Krigh.

På taket finns glasboxar som rymmer rum för möten och avkoppling, bland annat ett bibliotek. En större matsal finns i en av husets flyglar där det finns en varierad sittning och både personalkök samt restaurangkök.

– Den stora loungen och matsalen samt flera tillhörande spelrum blir en naturlig social mötesplats på kontoret. Sedan finns också mindre pentryn på varje våningsplan med några microvågsugnar, säger Marco Checci.

Det finns också testspelsrum, inspelningsstudios, ljudstudios och andra specialutrymmen. I övrigt är kontoret uppdelat i några mindre kontorsrum och flera storrum längs korridorer i hop med olika mötesrum och projektrum samt några hexagonformade samtalsrum.Beroende på arbetsuppgifter har rummen lite olika utformning.

– Arbetsplatsmöblerna är specialritade för att rymma flera skärmar och kraftfulla datorer samt development kits för playstation och liknande. På Administration ser det ganska traditionellt ut, men grafikerna vill ha ganska mörkt i rummet och man har också olika mycket avskärmning.

Man ska kunna arbeta i team, från tre personer upp till 150 eller 200 personer i de olika skedena i spelutvecklingen, så lokalerna är väldigt dynamiska.Väggar och möbler är vita för att inte få någon påverkan på skärmarnas färgkalibrering. Golven och bordsskärmarna är ljusgrå. I övrigt är det mycket vitbetsad ask och en färgsättning kopplad till orienterbarheten där var och ett av de fyra hisschakten har sin kulör.

– Färgen syns bland annat i mötesrummen, men vi har gradientmålat väggarna så det är vitt i ögonhöjd för att få ett lugnare fokusområde.

Det går att köra VR i vissa rum, då krävs en yta på fyra gånger fyra meter. Man har lagt stor vikt vid hållbara material och ergonomi.

– Det är folk i lokalerna 20 timmar per dygn så vi har valt extra slittåliga material och bland annat metallsocklar på borden i matsalen. Testspelsrummen har en bordsskiva som är fasad i överkant för extra komfort, säger Marco Checci.

Det finns ett gym i huset, restauranger och konferensanläggning. Därför blev det ingen eget gym i lokalerna som de hade haft på den gamla adressen och det räckte med tre externa konferensrum.

Martin Krigh tycker att viljan att knyta ihop teknik och inredning i utrymmen som till exempel reception, lounge och matsal känns rätt i tiden med tanke på utvecklingen av den digitala arbetsplatsen.

– Vårt absolut största fokus under projektet var att samtliga av alla inflyttningsfaser vi hade till de nya lokalerna skulle innebära minimalt avbrott för verksamheten och det lyckades vi även väldigt bra med. Mycket tack vare interna samarbetet mellan alla olika avdelningar som var inblandade i samtliga flyttar, avslutar han.


Jenny Marcuson Fors

Taggar

Stockholm

 

Lediga lokaler

 

Läs e-tidningen