Vinnaren av Rödfärgspriset utsedd

 
Vinnaren av Rödfärgspriset utseddJuryn föll för magin som uppstår när byggnadens faluröda träpanel i solljus glöder genom dess tunna glasskikt. Fotograf: Bert Leandersson. Semcons huvudkontor i Göteborg har tilldelats det prestigefyllda arkitekturpriset Rödfärgspriset. Semrén & Månsson har ritat huset, som enligt juryn omdefinierar i ett slag allt vad slamfärgsfasader hittills har varit.

Rödfärgspriset delas ut vartannat år och belönar mötet mellan nyskapande modern arkitektur och traditionell slamfärg. Vinnare av Rödfärgspriset 2016 är det internationella teknikkonsultföretaget Semcons nya huvudkontor, beläget vid kajkanten intill Jubileumsparken i Göteborg. Byggnaden stod klar 2015 och är ritad av arkitektbyrån Semrén & Månsson.

Juryn föll för magin som uppstår när byggnadens faluröda träpanel i solljus glöder genom dess tunna glasskikt.

”Årets vinnare av Rödfärgspriset är något så oväntat som en crossover mellan hightech och tradition och omdefinierar i ett slag allt vad slamfärgsfasader hittills har varit. Bakom ett väderskyddande skal utfört i den senaste glasbyggnadstekniken lyser den rödfärgade träfasaden upp i solljuset med varm intensitet och låter spjutspetsteknologi möta stugromantik i skön förening. Falu Rödfärg 2.0, helt enkelt!”

Varje detalj i nybygget är utformad för att stödja den kreativa arbetsmiljö som Semcon står för – spänningen mellan det moderna och traditionen och mellan teknologin och människorna. Ett yttre glasskal blev lösningen för ett bra inomhusklimat, och det var den tunna glashinnan som gav möjligheten att tänka sig en bakomliggande fasad av råhyvlad träpanel med slamfärg, skyddad från det annars så hårda och havsnära klimatet.

- Vi är överraskade men jätteglada över utmärkelsen. Vår utmaning var ett kontorshus vid en hård kajmiljö. Det gjorde att vi ville komplettera med en mjukhet och valet att använda Falu Rödfärg blev självklart för alla oss i arkitektteamet, säger Charlotte Erdegard, en av de ansvariga arkitekterna.

- Årets finalfält hade en otrolig bredd! Från ett 25 kvadratmeter stort Attefallshus till ett modernt kontorskomplex på 9000 kvadratmeter, och däremellan ytterligare tolv livgivande möten mellan traditionen och framtiden, säger Johan Molin, vd på Falu Rödfärg, företaget som är initiativtagare till priset.

Utöver jurypriset består Rödfärgspriset av Publikpriset, då svenska folket röstar fram sin favorit bland finalisterna. I år tog Sticklinge förskola på Lidingö hem Publikpriset. Den nybyggda förskolan tar sin utgångspunkt i platsens natur, där en fasad målad med Falu Rödfärg Grå samspelar med tallarnas skuggspel och varma orangebruna partier reflekterar tallstammarnas färger.

Rödfärgsprisets jury har bestått av:

Love Arbén, ordförande, arkitekt SIR SAR/MSAMikael Bergquist, arkitekt SAR/MSAElizabeth Hatz, arkitekt SAR/MSA, professor på KTHJosefina Nordmark, arkitekt SAR/MSA.


Jenny Marcuson Fors


Taggar

Göteborg

 

Lediga lokaler

 

Läs e-tidningen