Klaravik hittade sin nya arbetsplats i Posthornet

 
Klaravik hittade sin nya arbetsplats i PosthornetFör Jonas Egidius, chief technology officer (CTO) hos Klaravik, var det viktigt att det nya kontoret skulle ligga centralt i Lund. Foto: Wihlborgs Funktionalitet, arbetsmiljö och Lunds arbetsmarknad var tre stora skäl till att Klaravik valde Wihlborgs kontorshus Posthornet som sin nya arbetsplats.

Hos Klaravik står hållbarhet högt på agendan. Affärsidén går ut på att auktionera ut gamla maskiner, verktyg och fordon till både företag och privatpersoner och på så sätt minska behovet av nyproduktion. År 2019 startade företaget sitt utvecklingskontor i centrala Lund, där man arbetar med att förenkla den cirkulära processen ytterligare genom intern system- och apputveckling.

Sedan TBAuctions tog över som ny ägare har fokus skiftat från att endast distribuera system i Sverige, till att numera även leverera till systerbolagen ute i Europa. Under 2023 växte utvecklingskontoret ur sina lokaler på Lilla Fiskaregatan i Lund och valde att flytta till Wihlborgs kontorshus Posthornet vid Lund C.

För Jonas Egidius, chief technology officer (CTO), var det viktigt att Klaraviks nya kontor skulle ligga centralt i Lund. 

– Som en del i en europeisk koncern vill vi kunna locka hit arbetskraft från resten av Europa och då är Lunds internationella prägel ett bra dragplåster.

I centrala Lund var det inte helt enkelt att hitta stora och moderna lokaler tills Posthornet i Sockerbruksområdet dök upp som alternativ. Här sitter redan flera stora och små aktörer inom bland annat teknik, service och offentlig verksamhet precis intill spåren vid Lund C.

– Många av våra medarbetare uppskattar hur nära det är till stationen i och med att flera av oss pendlar från Malmö och andra delar av Skåne. I Sockerbruksområdet kunde vi få stora, moderna kontorsytor och samtidigt ha nära till det serviceutbud som vi är vana vid från vårt förra kontor.

Välkomnande atmosfär

Direkt innanför entrén möts besökaren av ett stort kök med gemytliga loungeytor och en spelmaskin i retrostuk. Den välkomnande atmosfären i lokalen förstärks ytterligare av medarbetarnas glada samtal över köksön. Längre in i lokalen är det tystare. Här sitter medarbetarna i rumsindelande kontorslandskap, djupt försjunkna i koncentration. Planlösningen är ett resultat av medarbetarnas önskemål om en arbetsplats som ska vara social men även erbjuda avskärmning för arbetsro.

– Vi hade flera dialoger med medarbetarna för att ta reda på hur de ville att arbetsplatsen skulle se ut. Genom att väga många alternativ för och emot varandra, landade vi i en bra kompromiss med fem stora rum med åtta till tio skrivbord i varje rum.

Längs med ytterväggarna sträcker sig stora, moderna fönsterpartier som förser kontoret med gott om ljusinsläpp. På andra sidan glaset skymtas Sockerbruksområdets blandning av modern och historisk arkitektur. Blickar man åt öster kan man under en klar dag till och med se Domkyrkotornen. Drygt två månader efter flytten har både Jonas och medarbetarna börjat märka av flera fördelar med att sitta i ett nytt hus.

– Att sitta i ett modernt kontor har inneburit en stor skillnad som var svår att kvantifiera innan vi flyttade hit. Numera kan vi utföra klimatkontroll och känna oss trygga i att vi har bra luftflöden och god ljudisolering i våra olika utrymmen, berättar Jonas Egidius.

Text: Wihlborgs

Taggar

Öresund