Deras kontor är ett showroom

 
  • Jeanette Brohäll och Nicole.

    Jeanette Brohäll och Nicole.

  • Trappan knyter ihop de båda våningsplanen.

    Trappan knyter ihop de båda våningsplanen.

  • En liten hörna för avkoppling.

    En liten hörna för avkoppling.

  • Här vill man slå sig ner.

    Här vill man slå sig ner.

  • Olika zoner för olika arbetsuppgifter.

    Olika zoner för olika arbetsuppgifter.

  • Kontoret är också ett showroom.

    Kontoret är också ett showroom.

Föregående
Nästa
 
De har gjort resan från öppet kontorslandskap till ett verksamhetsbaserat kontor. Nu kan deras kunder både se resultatet och dra nytta av erfarenheterna från projektet. Det nya huvudkontoret för Senab är både ett shoowroom och ett fungerande kontor. 

Är det ett café, en utställningslokal eller ett kontor? Direkt när jag kliver innanför dörren till Senabs nya kontor på Regeringsgatan i Stockholm blir jag lite fundersam. Har jag kommit rätt? Här finns ingen reception. Miljön är ljus och luftig och de snygga möblerna inbjuder till att man vill slå sig ner och ta en kopp kaffe. På en vägg sitter en svart griffeltavla som ser ut som en meny. Men min förvirring går snabbt över när jag möter upp med Jeanette Brohäll och Nicole Nörgaard som ansvarat för renoveringen av Senabs nya kontor. 

– Kontoret är ett av våra främsta säljverktyg. Vi presenterar möbler och inredningslösningar samtidigt som vi jobbar i miljön. Många av våra kunder går runt och tittar på hur vi har gjort och får nya aha-upplevelser när de ser hur vi har gjort. Samtidigt blir vi mer trovärdiga när vi kan visa att vi har gått igenom samma resa som de står inför, säger Jeanette.

Lokalen är i två plan och tidigare var den sammanbunden med en smal spiraltrappa. Den bilda en avgränsning mellan de båda planen. Det fanns ingen naturlig länk som knöt ihop kontoret till en enhet. I det nya kontoret har man rivit ut spiraltrappan och öppnat upp ett stort hål i taket för att beredda plats för en bred vanlig trappa. 

– Även om vi förlorade en del golvyta på plan två blev det så mycket bättre arbetsmiljö som påverkar hela kontoret. Nu har vi fått ett naturligt flöde utan några barriärer, säger Nicole.

En rundvandring i det nya kontoret visar på flera varierande arbetszoner som anpassats för verksamhetens olika behov. Här finns projektverkstaden med en mäng tygprover och praktiska tillbehör, en tyst avdelning med ljudisolerade arbetsplatser, långa bord med skrivbordsplatser, flera soffgrupper, mötesrum i olika storlekar och telefonbås. 

Tidigare hade man ett helt öppet kontorslandskap på plan två med totalt 65 skrivbordsplatser. Idag har man 44 arbetsplatser och inga fasta skrivbord. De som jobbar på kontoret väljer var de vill sitta beroende på vad du har för arbetsuppgifter för dagen. De bokar din plats när du kommer till kontoret på morgonen och hämtar sina saker som förvaras i en väska i ett skåp.

– Vi har ett bokningssystem där vi kan se vilka zoner som är mest utnyttjade. Det hjälper oss att fortsätta utveckla kontoret så det passar för vår verksamhet. Vi upptäckte exempelvis efter några månader att ett av konferensrummen var mindre utnyttjat än de andra. Det visade sig att stolarna inte var ändamålsenliga. Nu har vi beställt nya stolar, säger Nicole.

Inför renoveringen av kontoret tog man god tid på sig för att undersöka vilka behov som fanns bland medarbetarna för att de skulle kunna fullfölja sina arbetsuppgifter. Och det är en nyckel till framgång menar Jeanette.

– Det spelar ingen roll hur fint det är om kontoret inte är anpassat för arbetssättet som är lämpat för ditt företag. Det är väldigt viktigt att involvera personalen. Vi har tagit oss tid och arbetat igenom hur vi ville ha det nya kontoret för att få till de zoner som passar för oss. Vi möter många företag som flyttar till nya lokaler och som fokuserar på möbler och inredning men glömmer människan, säger hon. 

Vi avslutar vår rundvandring i ett litet undanskymt hörn på plan två. Där har man ställt upp ett pingisbord, det finns också ett hockeyspel och en storbildsprojektor men inga arbetsstationer.

– Hit kan personalen dra sig tillbaka för att koppla av. Här är det inte tänkt att man ska sitta och jobba. Den här zonen är bara för återhämtning och för att skapa extra trivsel på arbetsplatsen, säger Nicole. 

Det känns som Senab tänkt på det mesta när de renoverade sitt nya kontor. Vem vill inte ha ett pingisbord på arbetsplatsen?

Text och foto: Samuel Karlsson

Lediga lokaler

 
 

 

Relaterade artiklar

Annonsera

CityMark.today publicerar branschaktuella nyheter och artiklar varje dag riktat till hyresgäster som står inför en flytt till nya lokaler eller ska se över sitt lokalbehov. Annonsera på citymark.today!

Läs mer